Symposium 2024: Onbegrensde CVA/NAH zorg?
29 november 10:00-17:00
Als de grenzen van de zorg in beeld raken, hoe kunnen we dan hoogwaardige zorg die betaalbaar en toegankelijk is voor mensen met een Cerebro Vasculair Accident (CVA) of ander Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) bieden? Of is het juist mogelijk door grenzen te verleggen de zorg voor mensen met een CVA of ander NAH te verbeteren? Over welke grenzen hebben we het en welke kansen en uitdagingen zie jij voor jouw rol en functioneren nu, en in de toekomst?
Met het symposium ‘Onbegrensde CVA/NAH zorg?’ roepen we vragen op die ertoe doen en zoeken we samen met u naar antwoorden voor de zorg van morgen. Dit doen we aan de hand van een dagvullend programma met inleidingen door inspirerende sprekers, een paneldiscussie, postersessies, vlogs en door met elkaar in gesprek te gaan.
Ook reiken we prijzen uit voor de zorginnovatie en het toegepaste onderzoek die (potentieel) de meeste waarde toevoegen aan het dagelijks functioneren van mensen met een CVA of ander NAH. Als inzender van een poster kunt u meedingen en als deelnemer van het symposium kunt u uw stem uitbrengen.
Graag verwelkomen we u op vrijdag 29 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is u hieronder aan te melden. Hier vindt u ook aanvullende informatie over het programma, inclusief accreditatiepunten.
Tot en met 18 oktober betaalt u het vroegboektarief. Na deze datum betaalt u het reguliere tarief.
Sponsoren
-
Thema
Passende zorg
-
Locatie
Jaarbeurs Utrecht -
Informatie
info@kennisnetwerkcva.nl -
Kosten
Vroegboektarief: € 295-/ Regulier tarief € 375-
Programma
10.00 uur
Welkomstwoord
Dr. Bert Vrijhoef , Voorzitter Kennisnetwerk CVA Nederland
10.10 uur
Inleiding
Dagvoorzitter Dr. Ewout Smit,
Specialist Ouderengeneeskunde, kaderarts GR | Vivium zorggroep, locatie Flevoziekenhuis en Epidemioloog & senior-onderzoeker | Amsterdam UMC, locatie VUmc; departement Medicine for Older People
10.15 uur
Wat moeten we nu met die AI in de beroertezorg? |
Er is veel beloofd over de rol van AI in de gezondheidszorg. Zo zou AI de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren, zorgkosten kunnen verlagen, levenskwaliteit van patiënten verhogen en zorgen voor een zorgcapaciteit. We zitten ondertussen alweer 10 jaar in de zogenoemde 3de AI zomer, de derde hype van AI sinds de introductie van AI. Wat is die AI nu eigenlijk, waar wordt het echt toegepast en hoeveel verbetering levert dit op? Hoe lang moeten we nog al die verhalen over AI aanhoren? En is deze tekst wel echt door een mens geschreven of door ChatGpt?
Prof. Dr. Henk Marquering, Radiologie, in het bijzonder translationele artificiële intelligentie aan het Amsterdam UMC
10.45 uur
Postervlogs & promotie sponsoren
11.00 uur
Stoppen met niet-passende zorg: #hoedan?
Het stoppen met niet-passende zorg is om verschillende redenen een uitdaging. Ik zal laten zien waarom en wat zorgverleners hierbij kan helpen. Hierbij baseer ik mij op de wetenschap, vastgelegd in het boek How to reduce overuse in healthcare; a practical guide, en tien jaar ervaring met deïmplementeren in de programma’s Doen of laten? en Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Ik zal verschillende voorbeelden laten zien van het succesvol verminderen van niet-passende zorg.
Prof. Dr. Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg aan het Radboud MC
11.30 uur
Pauze
Interactie bij de posters
12.00 uur
Postervlogs en filmpje sponsoren
12.15 uur
Meten, begrijpen en voorspellen van motorisch, cognitief en gedragsmatig herstel na een acute beroerte: Het CONTRAST-consortium
Het CONTRAST-consortium, een samenwerking tussen onderzoek naar de behandeling van acute beroertes en revalidatie, heeft als doel gedetailleerde gegevens te verzamelen over de langetermijneffecten van de behandeling van acute beroertes. Deze interdisciplinaire samenwerking zal vroege klinische en neuro-beeldvorming koppelen aan gedetailleerde lange termijn herstelpatronen. Dit geeft inzicht in het herstel van beroertes, helpt de ontwikkeling van voorspellingsmodellen om triage te verbeteren en ondersteunt op maat gemaakte revalidatiebehandeling.
Het CONTRAST onderzoek is gebaseerd op nationale en internationale richtlijnen voor herstel en revalidatie bij beroertes. We hebben een uitgebreide "minimale dataset" gedefinieerd op de ICF-niveaus van beperking, activiteit en participatie. Deze meetset is een uitbreiding op de modified Rankin Scale (mRS) als de "gouden standaard" voor de evaluatie van interventies bij acute beroertes. Patiëntgerapporteerde uitkomsten worden momenteel verzameld met deze minimale dataset in acute beroerte trials en cohort studies, met als doel een follow-up van 900 patiënten. Daarnaast zal een subset van patiënten diepgaandere profilering ondergaan met behulp van gevalideerde klinische schalen, waaronder beoordeling van stabalans, lopen en functioneren van de bovenste ledematen. Online cognitieve beoordelingen zullen aandacht, verbaal geheugen en executief functioneren kwantificeren. Deze gevoelige en verfijnde metingen zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen in het herstel na een beroerte en om voorspellingsmodellen te verfijnen. De unieke dataset zal beschikbaar zijn voor onderzoekers in overeenstemming met FAIR Data Principles. |
Prof. Dr. Ruud Selles, hoogleraar aan het Erasmus MC en Prof. Dr. Carel Meskers, consulent specialist in neurorevalidatie en hoogleraar aan de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC.
12.45 uur
Pauze en interactie bij de posters
13:45 uur
Panel met vertegenwoordiging van ZIN met de regio’s: Friesland, Eemland, Oss-Maashorst-Meierijstad
14.15 uur
Postervlogs en filmpje sponsoren
14.30 uur
Andere inrichting van het Zorglandschap is noodzakelijk vanuit de perceptie van de patiënt
Het Zorglandschap binnen de MSZ is al een eeuw op dezelfde manier ingericht: een gebouw met een balie en bedden. Dit kan anders: meer patiëntgericht, meer digitaal, meer transmuraal en met onderscheidende informatie voor patiënten om een keuze te maken voor een zorgaanbieder en de keuze voor een zorgbehandeling
Linda Daniels-van Saase, manager Patiëntenfederatie Nederland
15.00 uur
De gevolgen van ouder worden na NAH: het post-NAH effect?
Na het krijgen van een niet aangeboren hersenletsel (NAH) zijn er activiteiten of handelingen die niet meer goed lukken, afhankelijk van de oorzaak en ernst van het NAH. Tijdens de revalidatiefase wordt een nieuw evenwicht bereikt waardoor het mogelijk is om bepaalde activiteiten weer op te pakken. Bij het ouder worden kunnen mensen ervaren dat sommige dagelijkse activiteiten die na de revalidatiefase weer mogelijk waren, minder goed gaan. Het lijkt wel alsof de klachten van direct na het NAH weer terugkomen: dit noemen we het post-NAH effect.
Een grootschalig onderzoek (het Brain-ReAdapt onderzoek) liet zien dat het post-NAH effect kan voorkomen bij mensen in de leeftijd van 50-67 jaar die meer dan 5 jaar geleden een acuut NAH (een beroerte, traumatisch hersenletsel of een subarachnoïdale bloeding) hebben opgelopen. Bij het ouder worden geven mensen klachten aan van vermoeidheid, aandachtsproblemen en prikkelbaarheid die hun functioneren belemmeren. Tijdens deze voordracht zal worden ingegaan op de opzet van het onderzoek, de eerste resultaten en mogelijke verklaringen voor het post-NAH effect. Daarnaast zal de informatie van een voorlichtingsfolder gemaakt patiënten en een flyer gemaakt voor huisartsen en bedrijfsartsen worden toegelicht. |
Prof. Dr. Joukje van der Naalt, hoogleraar neurologie aan het UMCG
15.30 uur
Uitreiking George Beusmansprijs 2023
15.45 uur
Wat betekent het veranderende zorglandschap voor de CVA/NAH netwerkzorg? En wat kan de kennis vanuit de CVA/NAH netwerken betekenen voor het veranderende zorglandschap?
Met de maatschappelijke opdracht die we hebben om de zorg meer passend te maken, wordt het steeds belangrijker om domein overstijgend te werken. Hierbij is het zoeken welke huidige grenzen functioneel zijn en welke juist moeten vervagen om de zorg meer passend in te richten. Dit vraagt veel van het samenwerken met andere zorgpartners. Niet alleen bestuurders, maar ook individuele zorgverleners spelen hierbij een belangrijke rol. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt duidelijk gemaakt wat en hoe jij kunt bijdragen aan de beweging naar passende zorg voor mensen met een CVA/NAH.
Luikje van der Dussen, revalidatiearts en voorzitter raad van Bestuur Revant |
16.15 uur
Borrel
Webinars
1 Van revalidatiecentrum naar thuis (draagbare technologie als oplossing?)
Met een toenemende vraag naar (revalidatie) zorg en minder wordende financiële en personele middelen is het noodzakelijk te zoeken naar alternatieve vormen van behandeling die minimaal zo goed zijn als huidige behandelingen. Technologie wordt daarbij vaak als oplossing genoemd. Binnen de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en toepassing van draagbare systemen (“wearables”) . In deze presentatie zal ik beschrijvingen geven van een aantal projecten waarin wearables, de functie en het gebruik van de bovenste extremiteit, en de behandeling na een CVA centraal staan. Hierbij wordt ingegaan op de mogelijkheden nu en in de toekomst, maar de ogen zullen niet gesloten worden voor de uitdagingen en gevaren. |
Dr. Hans Bussmann, universitair hoofddocent aan het Erasmus MC.
2 To ACT or not to ACT?
Na een hersenletsel, zoals een CVA, ervaart één op de drie mensen angst- en depressieve symptomen. Dit webinar richt zich op de behandeling van deze klachten met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT leert mensen niet om negatieve gedachten te vermijden of te bestrijden, maar om een flexibele benadering te hanteren terwijl ze keuzes maken op basis van wat echt belangrijk voor hen is. Dit wordt psychologische flexibiliteit genoemd. Omdat mensen met een hersenletsel cognitieve klachten kunnen ervaren, moet psychotherapie voor stemmingsproblemen na hersenletsel worden aangepast. Daarom hebben we een ACT-behandeling ontwikkeld die is aangepast aan de uitdagingen en behoeften van mensen met een hersenletsel: BrainACT. In dit webinar zal ik u meer vertellen over BreinACT, de effectiviteit van deze behandeling, en hoe patiënten en behandelaars het krijgen en geven van BreinACT ervaren. ACT is een effectieve behandelingsoptie voor mensen die hersenletsel gerelateerde angst- en depressieve symptomen ervaren. Bij mensen met angst- en depressieve symptomen na een hersenletsel kan BreinACT overwogen worden als mogelijke behandeloptie. |
Drs. Johanne Rauwenhoff, Postdoctoraal onderzoeker aan de Norwegian University of Science and Technology
3 Wie ben ik nu?
Een ontwrichtende gebeurtenis zoals een beroerte onderbreekt de continuïteit van het levensverhaal en kan leiden tot identiteitsveranderingen. Taal en communicatie zijn cruciaal bij het hervinden van identiteit. Voor personen met afasie is het, door hun verminderde taalvaardigheid, een nog grotere uitdaging om hun identiteit opnieuw vorm te geven. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar identiteitsvorming van personen met afasie, omdat zij vaak worden uitgesloten van onderzoek vanwege hun communicatieve beperkingen. Tijdens het webinar worden resultaten uit een recent gepubliceerde scoping review en casestudy gepresenteerd over identiteitsveranderingen van personen met afasie. Uit de onderzoeken komt naar voren dat integratie van de afasie in het levensverhaal een langdurig proces is. Het is belangrijk dat zorgprofessionals kennis opdoen over identiteitsveranderingen en mogelijke interventies om identiteitsvorming van personen met afasie te ondersteunen. Daartoe is interdisciplinaire samenwerking cruciaal. Logopedisten zijn bij uitstek gekwalificeerd om de communicatie van personen met afasie te faciliteren. Andere zorgprofessionals zoals psychologen en social workers hebben veel kennis en ervaring op het gebied van psychosociaal functioneren. Tot slot wordt een nieuw model van narratieve identiteit gepresenteerd, gebaseerd op de resultaten van de scoping review, om identiteitsveranderingen van personen met afasie beter te begrijpen. |
Drs. Rianne Brinkman, Docent Hogeschool en Promovenda aan de Hanze Universiteit voor Humanistiek
4 Oudere patiënten met een CVA herstellen ook goed tijdens klinische revalidatie
In de afgelopen decennia zijn de sterfte- en invaliditeitscijfers gedaald als gevolg van verbeterde acute beroertezorg, zoals trombolyse en trombectomie. Een groter deel van de mensen met beroerte kan naar huis worden ontslagen. Ongeveer 30% van de mensen wordt na de periode in het ziekenhuis opgenomen in een revalidatiecentrum. De opname is gericht op het weer zelfstandig leren lopen en zo zelfstandig mogelijk ADL activiteiten kunnen uitvoeren. Wij verwachten dat leeftijd van invloed is op de uitkomsten van revalidatie, aangezien oudere patiënten vaak co-morbiditeit hebben zoals artrose, staar, gehoorverlies en milde cognitieve stoornissen en normale veroudering ook invloed heeft op mobiliteit. Kennis over verschillen in uitkomsten tussen jonge en oudere mensen met een CVA kan bijdragen aan betere triage, het type en de frequentie van het multidisciplinair behandelplan, en het helpt bij het stellen van realistische verwachtingen voor patiënten en hun familieleden.
In deze webinar vertellen wij graag welke overeenkomsten en verschillen wij hebben gevonden in het algeheel, cognitief en motorisch herstel van jongere en oudere patiënten, opgenomen in een revalidatiecentrum. We gebruiken hiervoor de gegevens van de studie ‘Making Sense of Sensor data’, waarbij data is verzameld in zowel de MSR als de GRZ.
Natasja Wouda, Msc. bewegingswetenschapper en ergotherapeut bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht & De Hoogstraat Revalidatie
5 Gepersonaliseerd motorisch leren in de revalidatie: hoe pak je dit aan?
Het aanleren en verbeteren van bewegingen (motorisch leren) bij mensen met neurologische en geriatrische aandoeningen wordt door zorgprofessionals als complex ervaren om verschillende redenen. Ten eerste is er een sterke toename in wetenschappelijk onderzoek, wat het lastig maakt om het overzicht over de state-of-the-art te behouden. Daarnaast zijn de leerstrategieën in de literatuur vaak onvoldoende uitgeschreven om direct in de behandeling te implementeren. Bovendien ontbreken concrete voorbeelden van gepersonaliseerde leerstrategieën, wat de zoektocht naar een passende aanpak tijdrovend maakt.
In het TREAT-project (beTeR bEwegen door therapie op mAaT) wordt theoretische kennis vertaald naar een gepersonaliseerde, wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Zorgprofessionals, patiënten, docent-onderzoekers en ontwerpers hebben samen de benodigde kennis en tools geïdentificeerd. Dit heeft geresulteerd in een kaartenset met concrete voorbeelden en een website (www.motorisch-leren.nl) met theoretische informatie en korte praktijkvideo’s. De tools zijn geëvalueerd in meer dan 500 behandelsessies. |
Melanie Kleynen, Msc., docent onderzoeker aan de Zuyd Hogeschool. Academie voor Fysiotherapie, Lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen
6 Inzet van draagbare sensoren tijdens de revalidatie na een herseninfarct of hersenbloeding
Draagbare sensoren ofwel 'wearables': we kennen hun toepassing in ons dagelijks leven ondertussen wel. Hartslagmeters, smartwatches, stappentellers, sporthorloges.....
We meten daarmee continu onze eigen prestaties. Kunnen we zulke wearables ook inzetten voor klinische doeleinden, bijvoorbeeld voor het monitoren van patiënten na een beroerte? In dit webinar krijg je een voorproefje van enkele mogelijkheden. We vertellen je over de opportuniteiten, barrières en toepassingen van zulke technologie voor het meten van o.a. het evenwicht, fysieke activiteit en zitgedrag. We gaan graag met jullie in discussie over deze topics.
Jules Kraaijkamp, Msc. Verpleegkundig specialist en onderzoeker aan het UNC-ZH / LUMC en Sp. Marieke Geerars, fysiotherapeut en onderzoeker bij Axion Continu
GEORGE BEUSMANSPRIJS
Op initiatief van het bestuur van de Stichting Kennisnetwerk CVA Nederland wordt tijdens het symposium, de George Beusmans prijzen uitgereikt. Ieder jaar worden twee prijzen uitgereikt, namelijk een Zorginnovatieprijs en een Wetenschapsprijs. In het inschrijfformulier kunt u aangeven dat u met een poster komt. U geeft zelf aan in welke categorie uw poster valt.
Posters
Zet uw innovatie op een poster en win de “George Beusmans Innovatie- of wetenschapsprijs”
Iedere deelnemer wordt uitgenodigd om een poster van een zorginnovatie of resultaten van wetenschappelijk onderzoek in te dienen. Deze poster wordt voorzien van inhoud, richtlijn en contactgegevens aangeleverd uiterlijk 27 oktober. Aansluitend beoordeelt de jury welke posters er doorgaan voor de George Beusmans innovatie- of wetenschapsprijs. Zij worden uitgenodigd tot het maken van een vlog die gepresenteerd wordt tijdens het symposium.
Op 29 november in de middag worden de winnaars van de George Beusmans Innovatieprijs en de Wetenschapsprijs bekend gemaakt.
Tijdens het symposium stemmen deelnemers op hun favoriete poster. De publieksprijs wordt ook op 29 november uitgereikt.
Voor instructies ‘Hoe maak ik een poster’, kijk dan hier. Wij ontvangen de poster bij voorkeur in het Nederlands. Neem voor meer informatie contact op met het bureau van het Kennisnetwerk CVA NL
info@kennisnetwerkcva.nl.
U ontvangt na inschrijving automatisch per mail een bevestiging van uw aanmelding en tevens de factuur. Aanmelding verplicht tot betaling van het inschrijfgeld. Alle deelnemers krijgen toegang tot 31 december tot de webinars en de bijdragen van de keynote sprekers. Deze laatsten komen in de week na het symposium beschikbaar, het bericht daarover wordt gedeeld.
Annuleren
Annulering van het symposium kunt u uiterlijk 30 dagen voorafgaand aan het symposium doen en uitsluitend per mail naar info@kennisnetwerkcva.nl. Een vervanger mag kosteloos uw plaats innemen indien deze samen met uw annulering wordt aangemeld via email info@kennisnetwerkcva.nl. Na 30 dagen worden de kosten van de inschrijving in rekening gebracht.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor neurologen, revalidatieartsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en paramedici. Vergeet hiervoor niet uw BIG registratienummer of KP-nummer op het inschrijfformulier in te vullen, deze is tegenwoordig voldoende om uw presentie in te voeren, indien u bij één van de beroepsverenigingen bent aangesloten. Ook voor de fysiotherapeuten geldt dat het BIG-nummer vereist is en niet het KNGF nummer.
Symposiumcommissie
- Eugenie Brinkhof, fysiotherapeut en Knowledge Broker De Hoogstraat Revalidatie Utrecht, docent neurorevalidatie NPi
- Anne-Marie Donselaar, kaderarts GRZ
- Yvonne Dockx, ergotherapeut Revant, docent neurorevalidatie NPi
- Anneke Guyt, verpleegkundige Laurens, lid werkgroep CVA V&VN
- Margriet van de Werf, revalidatie arts Rijndam
- Bert Vrijhoef, Voorzitter bestuur Kennisnetwerk CVA Nederland
- Monique Bergsma, Organisatorisch manager Kennisnetwerk CVA Nederland
Sprekers
-
Tijn Kool
Prof. Dr. Hoogleraar Passende zorg
Tijn Kool studeerde geneeskunde en economie in Amsterdam waar hij promoveerde op onderzoek naar de mogelijkheden van een gezondheidsmarkt. Hij werkte daarna als zorgmanager in het UMC Utrecht en als afdelingshoofd bij dataconsultancy Prismant. Sinds 2011 werkt hij in het Radboudumc en ondersteunt hij zorgverleners en patiënten om passende zorg te implementeren en niet-passende zorg te deïmplementeren. Hij is hoogleraar Passende zorg.
-
Hans Bussmann
Senior onderzoeker/universitair hoofddocent
Het onderzoek van Hans Bussmann is gericht op het begrijpen en verbeteren van fysiek gedrag (PB) van mensen met chronische aandoeningen, en dit toe te passen in de revalidatiezorg. In zijn onderzoek ligt de focus op het gebruik van draagbare technologie in de "thuis" situatie. Zijn onderzoek richt zich vooral op mensen met verworven neurologische aandoeningen zoals een beroerte. De laatste jaren is het centrale onderwerp het functioneren van de bovenste extremiteit.
-
Johanne Rauwerhoff
Dr. / Postdoctoraal onderzoeker
Johanne Rauwenhoff is postdoctoraal onderzoeker aan de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim. Zij deed haar promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht in het Expertise Centrum Hersenletsel Limburg. Ze onderzocht of Acceptance and Commitment Therapy een geschikte behandeling is voor mensen met hersenletsel.
-
Linda Daniels-van Saase
Manager
Ik ben ruim 3 manager bij de Patiëntenfederatie. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt de stem van de patiënt in de zorg. Ik ben binnen de Patiëntenfederatie verantwoordelijk voor projecten op het gebied van Samen Beslissen, verbeteren van kwaliteit, transparantie in de zorg en belangenbehartiging binnen de MSZ, geboortezorg en palliatieve zorg. Ik ben als bestuurder betrokken bij het Integraal Zorgakkoord
-
Rianne Brinkman
Drs.
Rianne is logopedist en klinisch linguïst. Momenteel werkt zij als hogeschooldocent bij de opleiding logopedie aan de Hanze en doet zij promotieonderzoek naar identiteitsveranderingen van personen met afasie. Voor haar onderzoek is zij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek, het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing aan de Hanze en het kenniscentrum Zorginnovatie aan de Hogeschool Rotterdam.
-
Natasja wouda
Msc.
Al jaren werk ik als ergotherapeut bij De Hoogstraat Revalidatie. Na het afronden van de master Bewegingswetenschappen sloot ik in 2020 ook parttime aan bij de onderzoeksgroep Making Sense of Sensor Data. In 2025 zal ik promoveren op dit onderzoek, specifiek naar het herstel en voorspellen van zelfstandig lopen bij patiënten met een CVA. Ik hoop in de toekomst mijn werk als ergotherapeut te blijven combineren met wetenschap en onderzoek.
-
Henk Marquering
Prof. Radiologie
Nadat Henk Marquering gefrustreerd raakte doordat hij niet meer van een schaakcomputer kon winnen, heeft hij geprobeerd om deze slimme computers voor iets nuttigs in te zetten. Wat dat betreft was 2015 een prachtig jaar: voor het eerste werd aangetoond dat endovasculaire behandeling zeer effectief was voor patiënten met een grote beroerte, daarnaast was dat het jaar de start van de 3de hype van de AI. Sinds die tijd houdt hij zich bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI voor de beroertezorg. Dit doet hij aan Amsterdam UMC. In die tijd heeft hij drie aan beroerte-gerelateerde spin-offs opgezet: Nicolab, Trianect en inSteps.
-
Melanie Kleynen
Docent onderzoeker
Melanie Kleynen is fysiotherapeute en epidemiologe. Haar expertise ligt in het aanleren en verbeteren van bewegingen en het veranderen van beweeggedrag van mensen met neurologische en geriatrische aandoeningen. Melanie combineert haar werk bij het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen met een rol bij de Academie voor Fysiotherapie van Zuyd Hogeschool..
-
Marieke Geerars
Fysiotherapeut, Science practitioner, onderzoeker
Marieke Geerars is fysiotherapeut en onderzoeker bij Axioncontinu, Revalidatiecentrum de Parkgraaf in Utrecht. Zij doet promotie onderzoek naar het gebruik van bewegingssensoren in CVA revalidatie.
-
Jules Kraaijkamp
Verpleegkundig specialist en onderzoeker
Jules Kraaijkamp is verpleegkundig specialist bij het Geriatrisch Revalidatiecentrum ZZG Herstelcentrum in Nijmegen. Daarnaast doet hij promotieonderzoek bij UNC-ZH in het LUMC naar het toepassen van eHealth in de geriatrische revalidatie.
-
Joukje van der Naalt
Prof. Dr.
Joukje van der Naalt is als hoogleraar neurologie verbonden aan het UMCG met aandachtsgebied traumatisch hersenletsel (THL). Zij is betrokken bij alle facetten van de ketenzorg van patiënten met THL. Haar onderzoek richt zich op determinatie van factoren die van invloed zijn op de uitkomst na THL om zo nieuwe interventies te ontwikkelen. Ze is betrokken geweest bij de totstandkoming van de Zorgstandaard THL en als voorzitter bij de recent gereviseerde richtlijn acute opvang van licht THL.
-
Carel Meskers
Prof. Dr.
Prof. dr. Carel Meskers is consulent specialist in neurorevalidatie en hoogleraar aan de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Als clinicus en onderzoeker is hij gespecialiseerd in neuromechanica, d.w.z. de interactie tussen het neuronale regelsysteem en het biomechanische spier/gewricht/skeletsysteem. Ruud Selles en Carel Meskers leiden samen het werkpakket Revalidatie - Monitoring & Verbetering van Lange-Termijn Uitkomsten Na Beroerte in het nationale Contrast programma gefinancierd door de Hersenstichting en Hartstichting. Zie www.contrast-consortium.nl.
-
Ruud Selles
Prof. Dr.
Ruud Selles is hoogleraar aan het Erasmus MC. Hij behaalde zijn MSc Bewegingswetenschappen in Amsterdam, zijn PhD in Revalidatiegeneeskunde aan de Erasmus MC in Rotterdam en deed een postdoctoraal fellowship in het Shirley Ryan AbilityLab in Chicago, VS. Ruud Selles bekleedt een leerstoel op het gebied van datagestuurde behandeling, met een bijzondere interesse in het functioneren van de bovenste extremiteit en herstel na een beroerte. Ruud Selles en Carel Meskers leiden samen het werkpakket Revalidatie - Monitoring & Verbetering van Lange-Termijn Uitkomsten Na Beroerte in het nationale Contrast programma gefinancierd door de Hersenstichting en Hartstichting. Zie www.contrast-consortium.nl.
-
Luikje van der Dusssen
Revalidatiearts, voorzitter raad van bestuur revant
Revalidatiearts sinds 25 jaar. Met als aandachtsgebied ziekenhuisrevalidatie, NAH/CVA. Altijd actief geweest in keten en netwerkorganisatie, met ziekenhuis, GRZ en eerstelijn, specifiek in CVA en NAH netwerken. Vanuit die interesse en toentertijd als lid van de werkgroep CVA Nederland van de VRA, lid van het bestuur van het Kennis Netwerk CVA Nederland sinds 2010. Momenteel als bestuurder van Revant in de regio Zeeland en Breda betrokken bij het intensiveren van de samenwerking tussen GRZ en MSR.
-
Ewout Smit
Dr.
Specialist Ouderengeneeskunde, kaderarts GR | Vivium zorggroep, locatie Flevoziekenhuis Epidemioloog & senior-onderzoeker | Amsterdam UMC, locatie VUmc; departement Medicine for Older People