🌍 Lessons learned tijdens ESOC2025: Naar sterkere, regionale CVA-netwerkzorg

De European Stroke Organisation Conference (ESOC) 2025 bood een indrukwekkend overzicht van internationaal wetenschappelijk onderzoek rondom beroertezorg. Het Kennisnetwerk CVA Nederland (KNCN) was goed vertegenwoordigd en heeft met een scherpe blik gekeken naar welke inzichten worden gedeeld en waar kansen liggen voor sterkere, regionale CVA-netwerkzorg.

Van links naar rechts:

Lucas Koester, Monique Bergsma, Sabine van Erp, Bert Vrijhoef

📌 Wat viel ons op?

  • Focus op de acute fase: De meeste presentaties draaiden om de medische behandeling in de acute fase. Er was minder aandacht voor preventie, revalidatie en het leven na een beroerte. Omdat patiĆ«nten het gehele zorgcontinuüm doorlopen, is een aandacht nodig voor alle fasen en voor de verbinding ertussen.
  • Wetenschap boven praktijk: De conferentie werd gedomineerd door kwantitatief onderzoek en RCT’s. Praktische toepasbaarheid, implementatievraagstukken en kwalitatief/actieonderzoek waren onderbelicht. Hierdoor blijft waardevolle kennis vaak te lang hangen in de academische wereld, terwijl patiĆ«nten en zorgprofessionals vandaag oplossingen nodig hebben.
  • Telemedicine groeit: Telestroke-toepassingen, vooral in de acute fase, laten wereldwijd goede resultaten zien. Interessant is het gebruik van laagdrempelige mobiele technologie voor preventie en monitoring in diverse landen.
  • #LifeAfterStroke:De zichtbaarheid en datakwaliteit over het leven na een beroerte is beperkt. Er is momentum nodig om dit thema steviger op de kaart te zetten. De conferentie ā€˜Life After Stroke’ in Stockholm (maart 2026) biedt daarvoor een unieke kans.
  • Artificial Intelligence & Data: AI wordt gezien als hulpmiddel om werkdruk te verlagen en diagnosekwaliteit te verbeteren, mits er kwalitatieve data beschikbaar is. Voorbeelden, zoals RES-Q en de Zweedse stroke database, tonen de potentie ervan.
  • Implementatie als sleuteluitdaging:Succesvolle innovaties stranden vaak in de praktijk door gebrek aan leiderschap en coƶrdinatie. Meer aandacht voor interprofessionele samenwerking en onderzoek hiernaar is cruciaal.
  • Persoonsgerichte zorg & coƶrdinatie:Sessies benadrukten het belang van multidisciplinair overleg, co-design en betere afstemming tussen organisaties. Shared decision making blijft een uitdaging: patiĆ«nten worden vaak alleen geĆÆnformeerd, in plaats van betrokken.

🧭 De rol van het KNCN

ESOC2025 onderstreepte de toegevoegde waarde van KNCN als schakel tussen wetenschap en praktijk. Met twee posters hebben we actief bijgedragen. Ook zien we kansen om inzichten actief op te halen en te vertalen naar de werkvloer. Denk hierbij aan het ontwikkelen van vragenlijsten voor zelfrapportage van kennis en vaardigheden, het implementeren van PREMs in regionale netwerkzorg en aan het stimuleren van nationale plannen die het hele zorgcontinuüm versterken.

📣 Save the date:Ā #ESOC2026 in Maastricht

De volgende editie van ESOC vindt plaats inĀ Maastricht, van 6 t/m 8 mei 2026. Een unieke kans om Nederland op de kaart te zetten als gidsland in integrale beroertezorg.

Dien je abstract in, laat je stem horen, en werk samen aan betere CVA-zorg!

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Goed op de hoogte blijven?

Schrijf je snel in voor de Nieuwsbrief!

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.