When the senses overwhelm
In onze huidige, snelle samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan talloze zintuiglijke prikkels, die we efficiënt moeten verwerken, integreren en op reageren. Dit vermogen, ook wel bekend als zintuigelijke prikkelverwerking, heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Onderzoek naar prikkelverwerking laat zien dat mensen verschillen van lage tot hoge gevoeligheid voor prikkels.
Verhoogde prikkelgevoeligheid gaat vaak gepaard met een neiging tot snelle overprikkeling en kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor het fysieke, psychologische en sociale welzijn. Herhaalde negatieve ervaringen door overprikkeling kunnen leiden tot verhoogde stressniveaus, vermijdend gedrag en sociale isolatie.
Hoewel prikkelgevoeligheid onder de algemene bevolking beschreven wordt als een persoonlijkheidskenmerk, kan het ook een symptoom zijn van diverse klinische aandoeningen, zoals een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Ondanks recente wetenschappelijke vooruitgang blijft ons begrip van prikkelgevoeligheid beperkt, wat de ontwikkeling van effectieve, op bewijs gebaseerde interventies bemoeilijkt. Het in dit proefschrift gepresenteerde onderzoek richt zich op het verdiepen van de kennis over prikkelgevoeligheid, zowel onder de algemene bevolking als bij mensen met een NAH, met een focus op de vraag waarom sommige individuen gevoeliger zijn voor prikkels dan anderen. In dit onderzoek werden drie centrale onderzoeksvragen geformuleerd, namelijk:
(1) wat is de prevalentie van prikkelgevoeligheid onder de volwassen algemene bevolking, en bij kinderen en volwassenen met NAH?
(2) wat zijn de ervaringen van mensen met prikkelgevoeligheid na een NAH?
(3) wat is de invloed van persoonlijke factoren op prikkelgevoeligheid?
Lees meer