Outstanding Paper Award 2020 - Judith Vloothuis

Outstanding Paper Award 2020 van Amsterdam Movement Sciences voor Judith Vloothuis

 Op 9 april kreeg Judith Vloothuis, revalidatiearts en promovenda in Reade, in een online meeting de outstanding paper award 2020 van Amsterdam Movement Sciences uitgereikt. Deze prijs kreeg ze als 1e auteur van het artikel ‘Caregiver-mediated exercises with e-health support for early supported discharge after stroke (CARE4STROKE): a randomized controlled trial. Dit artikel is gepubliceerd in PlosOne in April 2019.

Het winnende artikel beschrijft het gerandomiseerde enkelblind onderzoek naar de CARE4STROKE interventie, die ontwikkeld is in Reade in samenwerking met de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VUmc. Het  onderzoek naar de interventie is mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Patiënten oefenen in het CARE4STROKE programma, naast de normale therapie, extra met een partner, familielid of vriend. Via een oefeningen-app krijgen patiënt en naaste te zien hoe ze de oefeningen samen kunnen uitvoeren.

Het CARE4STROKE programma is in twee revalidatiecentra en zeven verpleeghuizen onderzocht op effectiviteit en kosten. Het programma zorgt in acht weken voor meer dan 19 uur extra oefentijd, zonder de zorgkosten te verhogen. Deelname aan het CARE4STROKE programma leverde op mobiliteit van de patiënt geen meerwaarde op. Wel waren patiënten significant minder angstig en naasten minder somber wanneer ze meededen aan het programma. Uit interviews bleek dat patiënten en naasten vonden dat samen oefenen een goede voorbereiding was op weer thuis zijn.  Ze wisten beiden beter wat men wel en wat men niet aankon. Op dit moment wordt het oefenprogramma samen met het revalidatiecentrum Roessingh in de thuissituatie middels telerevalidatie onderzocht in het Armed4Stroke programma.

Lees het artikel:
Caregiver-mediated exercises with e-health support for early supported discharge after stroke (CARE4STROKE): A randomized controlled trial

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.