Extra oefenen na een beroerte. Hard nodig, maar hoe? Start onderzoek Armed4stroke
Na een beroerte is het belangrijk dat patiënten goed revalideren en oefenen. Maar hoe zorgen we ervoor dat revalidanten voldoende oefenen? Met die vraag gaan onderzoekers van Reade en Roessingh Research and Development aan de slag in het ARMED4STROKE onderzoek. ARMED4STROKE staat voor Allied Rehabilitation of caregiver MEDiated Exercises for Stroke. Het onderzoek is gestart op 2 september 2019 binnen Reade, centrum voor Revalidatie en Reumatologie (Amsterdam) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie (Enschede).
Mensen met een beroerte hebben samen met hun mantelzorgers moeite met de overgang van klinische revalidatie naar de thuissituatie. Het is bekend dat revalidanten in de thuissituatie minder actief zijn dan tijdens hun verblijf in het revalidatiecentrum. Terwijl een hogere frequentie van training juist leidt tot beter herstel. Vanuit diverse richtlijnen en zorgstandaarden is het advies om 45 minuten per dag taakgericht te oefenen. Deze norm wordt in de praktijk echter vrijwel nooit gehaald.
Ondersteuning op afstand
In dit onderzoek, gecoördineerd door Amsterdam UMC, volgen revalidanten die recent een beroerte hebben gehad samen met hun mantelzorger - als duo - een op maat gemaakt oefenprogramma. Vernieuwend aan dit oefenprogramma is de eHealth ondersteuning die patiënt en mantelzorger krijgen via een telerevalidatieportaal. Het oefenprogramma wordt via dit online portaal ondersteund met video’s van loop-, balans- en conditieoefeningen die passen bij het niveau van de patiënt. Daarnaast communiceert de therapeut met het duo via een chatgedeelte. Therapeuten kunnen op hun beurt herinneringen aan het duo sturen en waar nodig bijsturen in het samen oefenen. Het doel is dat de revalidant zo optimaal mogelijk oefent, ook in de thuissituatie. De mantelzorger wordt heel specifiek betrokken bij het traject en functioneert als co-therapeut.
Samen beter
Een eerdere verkennende studie[1] onderzocht de mogelijkheden om de mantelzorger structureler te betrekken bij deze uitdaging. Revalidanten en mantelzorgers volgden samen een op maat gemaakt oefenprogramma. De revalidant kon zo vijf keer per week 30 minuten extra oefenen met de hulp van de mantelzorger. In deze studie werd zowel gelet op de meerwaarde voor de revalidant, maar ook de effecten voor de mantelzorger zijn in kaart gebracht. Uit vragenlijsten en interviews bleek dat gevoelens van angst en depressie minder waren door het samen oefenen. Mantelzorgers kregen meer inzicht in de beperkingen van de revalidant, maar ook in zijn of haar mogelijkheden. De duo’s waren zo beter in staat om na langdurige opname in het revalidatiecentrum weer zelfstandig in de thuissituatie te functioneren.
Binnen dit nieuwe onderzoek worden de uitkomsten van de revalidanten en mantelzorgers die als duo het ARMED4STROKE programma volgen, vergeleken met duo’s die dit niet doen. De verwachting is dat revalidanten die samen met hun mantelzorger het oefenprogramma volgen op de lange termijn actiever blijven, ook nadat de professionele ondersteuning afneemt.
Onderzoeksgroep:
- Amsterdam UMC, locatie VUmc: Prof. dr. G. Kwakkel, dr. E. van Wegen
- Reade Revalidatie / Reumatologie: Dr. R. Nijland, Drs. J. Vloothuis, Drs. M Mulder
Voor meer informatie over het onderzoek kan contact worden opgenomen met Dr. Rinske Nijland, onderzoeker Reade. Voor meer informatie over Reade kunt u contact opnemen met Karlijn Haantjes, afdeling Marketing & Communicatie.