Onderzoek naar Communicatie Partner Trainingen in zorginstellingen

In zorginstellingen waar mensen met afasie zijn opgenomen verloopt de communicatie tussen hen en hun zorgprofessionals vaak moeizaam. Communicatie tussen mensen met afasie en zorgprofessionals kan verbeterd worden wanneer zorgprofessionals getraind worden in het gebruik van communicatietechnieken. Communicatie Partner Training (CPT) is een parapluterm voor interventies waarin de zorgprofessionals van mensen met afasie getraind worden in communiceren. Er zijn veel CPT interventies ontwikkeld wereldwijd.

Soms werken CPT interventies heel goed, en andere keren niet. We weten dat een training alléén niet voldoende is om zorgprofessionals de kennis, vaardigheden en motivatie te geven om communicatietechnieken te gebruiken bij alle gesprekken met mensen met afasie.

Het doel van deze studie was om te identificeren waarom zorgprofessionals communicatie technieken gaan gebruiken na de CPT CommuniCare. Deze CPT werd in 2019 ontwikkeld samen met zorgprofessionals, mensen met afasie en hun naasten.

254 zorgprofessionals in Nederland en België kregen de training. 24 van hen werden geïnterviewd over waarom ze wel of geen communicatie technieken gingen gebruiken na de training. Er werden verschillende interventie elementen genoemd die zorgprofessionals de kennis, vaardigheden of motivatie gaven om communicatie technieken te gebruiken. De belangrijkste interventie elementen waren rollenspellen en coaching on the job. De zorgprofessionals benoemden ook de barrières om communicatietechnieken te (gaan) gebruiken.

Dit paper geeft aanbevelingen aan zorginstellingen die de communicatie vaardigheden van hun zorgprofessionals willen vergroten. De bevindingen hebben belangrijke implicaties voor onderwijs in de zorg en voor zorginstellingen waar mensen met afasie zijn opgenomen.

 

Lees meer

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.