Perceived barriers and facilitators for gait-related participation in people after stroke

Dit kwalitatieve artikel beschrijft de belemmerende en bevorderende factoren die mensen na een CVA ervaren bij het lopen of het uitvoeren van loop-gerelateerde activiteiten. In 21 interviews is aan patiënten gevraagd wat het hen makkelijker maakt of stimuleert om te lopen. Ook is gevraagd wat het patiënten moeilijk maakt of tegenhoudt om te lopen of loop-gerelateerde activiteiten uit te voeren.

Patiënten ervaarden veel belemmerende factoren voor het lopen in het dagelijks leven, ondanks dat zij allemaal zelfstandig konden lopen. Het cognitief functioneren werd vaak genoemd als een belemmerende factor voor het lopen (bv. een verminderde snelheid van informatie verwerking). Ook werden veel persoonlijke (bv. angst, motivatie) en omgevingsfactoren (bv. support van familie, ongelijk terrein) gevonden die het lopen kunnen stimuleren of juist belemmeren.

Deze uitkomsten benadrukken dat het belangrijk is om tijdens de revalidatie niet alleen op het fysieke aspect van het lopen te focussen, maar ook op de cognitieve functies en persoonlijke en omgevingsfactoren die het lopen beïnvloeden.

Het artikel is hier te lezen: http://dx.doi.org/10.1080/09593985.2019.1698085

de Rooij IJM, van de Port IGL, van der Heijden LLM, Meijer JG, Visser-Meily JMA. Perceived barriers and facilitators for gait-related participation in people after stroke: From a patients' perspective. Physiother Theory Pract. 2019 Dec 3:1-9.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.