Stroke Action Plan Europe kent Nederlandse coördinator

Het Stroke Action Plan Europe (SAP-E) is een Europa breed project (tot 2030) ten behoeve van het implementeren van evidence-based preventieve acties en zorg voor mensen met een beroerte (CVA). Het actieplan is ontwikkeld door European Stroke Organisation (ESO) in samenwerking met Stroke Alliance for Europe (SAFE) om de gevolgen van het krijgen van een beroerte te verkleinen door het verbeteren van de zorg. SAP-E bestrijkt de gehele keten van zorg voor mensen met een (risico op een) beroerte en is tot stand gekomen met behulp van de input van vele experts uit Europa en borduurt voort op eerdere initiatieven voor het verbeteren van de zorg voor mensen met een beroerte.

Kortgezegd kent het actieplan 7 domeinen waarvoor de “state-of-the-art” is beschreven aan de hand van een set van indicatoren. Door het verzamelen van data over deze indicatoren, kunnen concrete verbeteracties worden ondernomen, indien nodig. De 7 domeinen zijn: primaire preventie, organisatie van CVA zorg, acute behandeling van het CVA, secundaire preventie, revalidatie, evaluatie van uitkomsten, en evaluatie van kwaliteit.

Voor Nederland wordt SAP-E ondersteund door de Nederlandse Neurovasculaire Werkgroep (NNW) en het Kennisnetwerk CVA Nederland (KNCN). Data over de acute zorg wordt geleverd door de Dutch Acute Stroke Audit (DASA). Recentelijk hebben de NNW en het KNCN de rol van nationale coördinator op zich genomen. NNW en KNCN zetten zich gezamenlijk in voor het coördineren van de diverse activiteiten van SAP-E in Nederland. Ten behoeve hiervoor zullen NNW en KNCN partijen benaderen die betrokken zijn bij de (kwaliteit van) zorg voor mensen met een beroerte in Nederland. Uiteraard kunnen deze partijen ook NNW en KNCN benaderen omtrent SAP-E.

Contactpersoon vanuit NNW is Dr. Vincent Kwa: I.H.Kwa@olvg.nl; contactpersoon vanuit KNCN is Dr. Bert Vrijhoef b.vrijhoef@kennisnetwerkcva.nl

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.