Visuospatial neglect after stroke: Heterogeneity, diagnosis and treatment.

20 Februari j.l promoveerde Teuni ten Brink op haar proefschrift over neglect.
Neglect is een veelvoorkomende stoornis na een beroerte. Patiënten met deze cognitieve stoornis hebben verminderde aandacht voor één kant van de ruimte. Mensen met neglect herstellen minder goed bij revalidatie en zijn uiteindelijk minder zelfstandig in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om neglect tijdig vast te stellen en de behandeling vroeg in te zetten. Mensen met neglect negeren of ontkennen de helft van hun lichaam of een deel van de ruimte om hen heen.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is uitleg geven aan patiënten en naasten over de stoornis neglect en waarom bepaalde problemen voorkomen. Om neglect vast te stellen worden vaak neuropsychologische pen-en-papiertests gebruikt. Zeker bij wat milder hersenletsel zijn deze tests niet sensitief genoeg om de diagnose neglect te stellen. Er zijn dan vaak wel aantoonbare problemen in het dagelijks leven, zoals bij het boodschappen doen en gebruik maken van openbaar vervoer.
Ten Brink beschrijft manieren om de diagnostiek van neglect te verbeteren door gebruik te maken van dynamische dubbeltaken. Een goede diagnose stellen helpt patiënten en naasten om de problemen veroorzaakt door neglect te begrijpen en er daardoor beter mee om te gaan. Om haar hele proefschrift te lezen, klik op de volgende link.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.