Verkenning CVA Actieplan Nederland
Inleiding
De zorg voor mensen met een CVA in Nederland staat onder druk. Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 mensen een CVA. Bij vrouwen is een CVA de tweede doodsoorzaak en bij mannen de vierde. Het totale aantal mensen met een CVA zal tot 2030 stijgen met 50% naar ongeveer 300.000. In Nederland ervaren ruim 650.000 mensen beperkingen als gevolg van niet- aangeboren hersenletsel waaronder CVA. Aan beroerte gerelateerde zorgkosten zullen naar verwachting met 65% stijgen (van 2 mld. in 2017 naar 3,3 mld. in 2040). Ten behoeve van toekomstbestendige zorg is het nodig om passend gebruik te maken van effectieve zorg en deze in samenhang te organiseren.
Stroke Action Plan Europe
De European Stroke Organisation (ESO) heeft, in samenwerking met Stroke Alliance For Europe (SAFE), een Europa breed programma (van 2018 tot 2030) opgezet. Dit Stroke Action Plan Europe (SAP-E) omvat diverse acties ter bevordering van passende preventieve, acute en na-zorg voor mensen met een CVA. Het doel van SAP-E is het verminderen van de impact van CVA door het systematisch verbeteren van de kwaliteit van zorgverlening.
Binnen ESO vervult de Stichting KNCN i.s.m. de werkgroep Neurovasculaire Aandoeningen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie de rol van coördinator voor Nederland.
In 2022 werkten 17 landen in Europe aan een nationaal CVA actieplan en waren 17 landen bezig met voorbereidingen hieromtrent. De Stichting KNCN verkent de mogelijkheden om ook in Nederland de CVA zorg verder te versterken aan de hand van aan CVA Actie Plan Nederland. Het signalement Passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten van het Zorginstituut Nederland (2023) ondersteunt een dergelijk initiatief.
Verkenning CVA Actieplan Nederland
In 2024 is de Stichting KNCN i.s.m. Lumineus Advies gestart met een verkenning. Deze verkenning heeft als doel te inventariseren in hoeverre volgens diverse stakeholders sprake is van draagvlak voor een CVA Actieplan Nederland met de Stichting KNCN als aanjager.
Om deze verkenning te realiseren, zijn de volgende werkzaamheden verricht:
- maken van plan van aanpak ten behoeve van de verkenning;
- houden van interviews met aanjagers bij voorbeelden van een Nationaal Actie Plan;
- verrichten van een stakeholderanalyse voor CVA Actieplan Nederland;
- analyseren van informatie en doen van aanbevelingen aan het bestuur van de Stichting KNCN.
Eerste inzichten
De verkenning bij 17 stakeholders heeft onderstaande inzichten opgeleverd:
- Over het algemeen staan de stakeholders positief en constructief ten opzichte van CAN met de Stichting KNCN als aanjager;
- SAP-E is bij lang niet alle stakeholders bekend;
- Er is noodzaak aangegeven om bestaande initiatieven met elkaar te verbinden;
- Er liggen kansen bij preventie;
- Met het CVA Actieplan Nederland kan de huidige CVA Zorg goed in kaart gebracht worden waarbij SAP-E als framework dient.
- Hierdoor kunnen de hiaten worden geïdentificeerd en kan een nationale kennisagenda worden opgesteld.
- Het hierbij te hanteren proces dient aandacht te hebben voor:
- gefaseerde, incrementele aanpak;
- snel resultaat boeken;
- energie vasthouden.
Blik vooruit
Momenteel wordt de verkenning afgerond. Met nog 25 stakeholders worden interviews gehouden. Op basis van de feedback van alle stakeholders wordt toegewerkt naar een start met het CVA Actieplan Nederland in 2025.
Vragen?
Voor vragen over het CVA Actieplan Nederland kunt u contact opnemen met Sabine van Erp: beleidsmedewerker KNCN: s.vanerp@kennisnetwerkcva.nl