Ontwikkeling meetmethode voor Cognitie in het Dagelijks Leven

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) leidt in veel gevallen tot problemen in cognitieve functies die het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Het is belangrijk dat deze problemen op gestructureerde wijze worden geïnventariseerd. Helaas gebeurt dat niet altijd. Als problemen met cognitie in het dagelijks leven niet (op tijd) herkend worden, is het lastiger inschatten welke ondersteuning nodig is. Daardoor ontvangen mensen mogelijk niet de juiste zorg op het juiste moment.

 

In dit project ontwikkelen we een nieuwe meetmethode die de invloed van cognitieve problemen in het dagelijks leven vaststelt middels observaties van zorgverleners of naasten. Het nieuwe instrument kan dan naast de ervaren klachten van de patiënt en de uitkomsten van neuropsychologische testen worden gelegd om zo een compleet plaatje te krijgen van de gevolgen van cognitieve problemen in dagelijks leven.

 

Het onderzoek is in 2021 van start gegaan. Inmiddels hebben we een conceptversie van het meetinstrument ontwikkeld op basis van bestaande meetinstrumenten en input van ervaringsdeskundigen. Deze conceptversie wordt binnenkort beoordeeld door een internationaal expert panel. Hierna zal het nieuwe meetinstrument worden uitgetest in de klinische praktijk om te onderzoeken of het betrouwbare resultaten oplevert en bruikbaar is in de zorgpraktijk. Het meetinstrument is naar verwachting in 2023 gereed voor gebruik.

Lees hier de factsheet: cognitie in het dagelijks leven

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.