Translation and cross-cultural adaptation of the ICHOM standard set for stroke: the Dutch version

Er is een Nederlandse vertaling gepubliceerd van een meetset om de gevolgen van een beroerte in kaart te brengen
Het goed en compact in kaart brengen van de gevolgen van een beroerte is een uitdaging. Patiënten met een beroerte kunnen namelijk een scala aan gevolgen ervaren en deze gevolgen zijn niet voor alle patiënten hetzelfde. De een kan vermoeidheid en krachtsverlies in een arm en been ervaren, terwijl een ander problemen heeft met communicatie en weer een ander ervaart vooral geheugenproblemen.

Standaard meetset
De internationale organisatie ICHOM (International Consortium for Health Outcomes Measurement) heeft voor beroerte een standaard meetset samengesteld om de gevolgen van een beroerte vast te stellen. Door het gebruik van een standaard meetset is het mogelijk om de effecten van behandeling te evalueren en om de resultaten van zorgorganisaties te vergelijken. Hierdoor kunnen instellingen mogelijk hun zorg voor patiënten met een beroerte nog beter maken.

Deze standaard meetset bestaat uit 25 losse vragen en een vragenlijst genaamd PROMIS Global Health. Deze vragenlijst is al in het Nederlands beschikbaar: PROMIS Algemene gezondheid. De 25 losse vragen waren echter nog niet vertaald in het Nederlands. Onderzoekers van Basalt hebben (in samenwerking met collegae uit het LUMC, Erasmus MC en VUMC) deze vragen vertaald. De begrijpelijkheid van de vragen is getest bij een groep patiënten met een beroerte, waardoor de vertaling verder verbeterd is.

Lees het artikel hier

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.