Ervaringen van patiënten met een beroerte over het gebruik van PROMs (patient reported outcome measurements) in de spreekkamer

Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROM's) worden steeds vaker gebruikt om gezondheidsproblemen na een beroerte in kaart te brengen. In de CVA nazorg staat het gebruik van deze PROM's nog in de kinderschoenen. Om inzicht te krijgen in de waarde van PROM’s voor de patiënt, hebben we gevraagd wat de ervaringen van patiënten met een beroerte op de CVA nazorg poli in UMC Utrecht en Erasmus MC zijn met het gebruik van vragenlijsten (zoals HADS, USER-P en PROMIS 10).

 

Door middel van een vragenlijst en interviews hebben we gekeken of het haalbaar is voor patiënten met een beroerte om PROM’s in te vullen en of zij PROM’s van meerwaarde vinden bij het poliklinisch consult. De meeste patiënten vinden het invullen van de PROM’s haalbaar en relevant. De helft van de patiënten vond de PROMs nuttig voor het consult en de PROM’s gaven inzicht in hun problemen na de beroerte. Driekwart van de patiënten vond de PROM’s ook nuttig voor de zorgverlener. De patiënten gaven aan dat de zorgverleners door de PROM’s beter inzicht krijgen in hun problemen en dat de PROM’s zorgden dat alle belangrijke onderwerpen besproken werden tijdens het consult. Het is wel belangrijk dat zorgverleners de PROM’s ook echt bespreken met de patiënt. Alleen dan kunnen de PROM’s nog meer van toegevoegde waarde zijn voor de patiënt!

Lees meer

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.