Let op met gebruik van de beweegrichtlijn voor mensen na een CVA.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat zitten slecht is voor de gezondheid. Stilzitten is slecht omdat er weinig energie verbruikt wordt en er geen activiteit van de spieren nodig is.

Uit recent onderzoek* bij mensen met een CVA blijkt dat bij mensen met een matig of licht CVA het zitten en staan niet meer energie kost dan bij gezonden. Voor deze groep gelden dan ook dezelfde bewegingsrichtlijnen als voor de gezonde leeftijdsgenoten. Dat betekent dus 150 minuten of meer (verdeeld over meerdere dagen) matig tot intensief actief zijn per week, en het zitten zo veel mogelijk beperken.

Voor mensen met ernstig CVA blijkt zitten en staan meer energie te kosten dan bij gezonde mensen. Dat kan mede worden verklaard door de toegenomen spieractiviteit tijdens deze houdingen (zie hiervoor de Figuur). Voor deze groep kan het onderbreken van zitten door te gaan staan al een belangrijke stap zijn richting een actiever leven. Belangrijk dus om daar rekening mee te houden bij het opstellen van een beweegplan.

Voor meer informatie, neem contact op met Olaf Verschuren.

* Balemans ACJ, Houdijk H, Koelewijn GR, Piek M, Tubbing F, Visser-Meily A, Verschuren O.

A Comparison of the Physiology of Sedentary Behavior and Light Physical Activity in Adults With and Without a Physical Disability. J Phys Act Health. 2019 Aug 5:1-8. doi: 10.1123/jpah.2019-0059

Inschrijven nieuwsbrief

  • Selecteer minimaal 1 optie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.