Thema: Slaap

 

Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem bij mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) met een prevalentie tussen de 16% en 70%. Daarnaast heeft 30% tot 70% van de personen met licht traumatisch hersenletsel een slaapstoornis. Dit is een veelvoorkomend probleem na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en verminderde kwaliteit van leven. In dit stuk worden de oorzaken van slapeloosheid en slaapproblemen na NAH besproken en de mogelijke behandelingen die beschikbaar zijn.

Slapeloosheid na NAH kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de verstoring van het slaap-waakritme, slaapstoornissen, fysieke beperkingen en psychologische problemen. Een studie van Baumann et al. (2017) toonde aan dat patiënten met NAH vaak problemen hebben met het handhaven van een regelmatig slaap-waakritme en dat deze verstoring van het circadiaanse ritme een belangrijke oorzaak van slapeloosheid kan zijn. Daarnaast kunnen slaapstoornissen, zoals slaapapneu en rusteloze benen syndroom, ook bijdragen aan slapeloosheid bij NAH-patiënten (Lautenbacher et al., 2017).

Fysieke beperkingen als gevolg van NAH, zoals motorische stoornissen en pijn, kunnen ook leiden tot slaapproblemen. Een studie van Sinclair et al. (2016) toonde aan dat pijn en vermoeidheid geassocieerd zijn met slaapstoornissen bij patiënten met NAH. Bovendien kunnen psychologische problemen, zoals angst en depressie, een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van slapeloosheid na NAH. Een studie van Koyama et al. (2015) wees uit dat depressie en angst sterk geassocieerd zijn met slapeloosheid bij NAH-patiënten.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor slapeloosheid na NAH, waaronder medicatie, gedragstherapie en slaaphygiëne-interventies. Medicatie kan worden gebruikt om symptomen van slapeloosheid te verminderen, maar het kan ook bijwerkingen hebben en moet worden voorgeschreven door een arts. Gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door de onderliggende problemen aan te pakken die bijdragen aan slapeloosheid. Slaaphygiëne-interventies, zoals het verminderen van cafeïneconsumptie en het creëren van een rustige slaapomgeving, kunnen ook nuttig zijn bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

In conclusie kan slapeloosheid na NAH worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verstoring van het slaap-waakritme, slaapstoornissen, fysieke beperkingen en psychologische problemen. Behandelingen voor slapeloosheid na NAH omvatten medicatie, gedragstherapie en slaaphygiëne-interventies, die allemaal effectief kunnen zijn bij het verbeteren van de slaap.

Hersenstichting NAH en slaap

5 vragen over slaapproblemen na een hersenaandoening 

Presentatie van Marthe Ford  over slaap op de netwerkdag van het Leernetwerk Knowledge Brokers

Publicaties van Marthe Ford over slaap

Non-pharmacological treatment for insomnia following acquired brain injury: A systematic review

A blended eHealth intervention for insomnia following acquired brain injury: study protocol for a randomized controlled trial

Can people with poststroke insomnia benefit from blended cognitive behavioral therapy? A single case experimental design

A blended eHealth intervention for insomnia following acquired brain injury: a randomised controlled trial

Mending Broken Sleep of Broken Brains: Blended cognitive behavioral therapy for insomnia following acquired brain injury

 

  • Tools:

      Geen tools gevonden.

Scholing Projectmatig werken

Op 24 januari 2025 starten we met de tweedaagse scholing Projectmatig werken dmv Design Thinking. Je leert projectmatig te werken aan de hand van je eigen zorginnovatie.